Przejdź do treści

Użytkownicy iPhone’ów ostrzegają przed nowym „tajemniczym ustawieniem”. Włącza się automatycznie

11/04/2024 22:37 - AKTUALIZACJA 11/04/2024 22:37

Nowe tajemnicze ustawienie w Iphonach. Użytkownicy iPhone’ów odkryli, że najnowsza aktualizacja Apple automatycznie wybrała ich do korzystania z „przerażająco brzmiącego” nowego ustawienia.

Nowe tajemnicze ustawienie w iphonach. Użytkownicy muszą zwrócić na to uwagę

W grudniu ubiegłego roku Apple wydało aktualizację iOS 17.2, która dodała funkcję NameDrop, a także wprowadziła ulepszenia klawiatury, aby pisanie wiadomości tekstowych było bardziej płynne. Wraz z tymi dodatkami firma wprowadziła aplikację Journal.

Program pozwala użytkownikom wpisywać swoje myśli, uczucia i refleksje, a także ćwiczyć uważność i wdzięczność. Jeśli nie masz pewności, jak zabrać się za pisanie dziennika, firma ma również na to rozwiązanie – „Sugestie dziennika”.

Przełączając „tak” w tym ustawieniu, automatycznie zezwalasz iPhone’owi na dostęp do przechowywanych danych telefonu, takich jak zdjęcia i ważne lokalizacje, dzięki czemu możesz zacząć otrzymywać spersonalizowane podpowiedzi do dziennika.

Jednak niektórzy użytkownicy, którzy zdecydowali się zapoznać z tym ustawieniem, odkryli również, że Apple domyślnie włączyło inną funkcję iPhone’a. Funkcja ta nosi nazwę „Discoverable by Others” i, jak podaje news.com.au, pozostaje włączona nawet po wyłączeniu ustawienia Journaling Suggestions i usunięciu aplikacji Journal.

Kiedy użytkownicy iPhone’ów zorientowali się, że jest ona domyślnie włączona, niektórzy zachęcali innych do jej natychmiastowego wyłączenia, obawiając się, że ich imię i nazwisko oraz lokalizacja są udostępniane innym. Jednak według Apple w rzeczywistości tak nie jest.

Do czego służy funkcja Discoverable by Others?

Według strony Apple Journaling Suggestions and Privacy, opcja ta może wykrywać innych użytkowników w pobliżu, którzy mają włączone ustawienia aplikacji Journal. W związku z tym informacje kontekstowe, takie jak liczba kontaktów w pobliżu, mogą być gromadzone, a następnie wpływać na podpowiedzi dziennika wysyłane przez iPhone’a.

Na szczęście ustawienie Discoverable by Other nie jest tak przerażające, jak się wydaje i według Apple nie ma zagrożenia dla prywatności. Według Popular Science, ustawienie to nie zapisuje szczegółów kontaktów wokół telefonu, a kontakty nie będą również sugerowane do napisania w aplikacji Journal. Żadne z danych nie są również widoczne dla Apple.

Witryna pisze: „Druga osoba zobaczy podpowiedź tylko wtedy, gdy na przykład wieczorem pojawi się wiele innych iPhone’ów. I nie oznacza to, że Twoja lokalizacja jest śledzona lub przechowywana w dowolnym miejscu”. Tak więc, chociaż funkcja Discoverable by Others może być niechciana dla niektórych, nie jest tak złowieszcza, jak mogłoby się wydawać.

Chociaż Apple włączyło to ustawienie automatycznie, bardzo łatwo je wyłączyć

Jeśli więc nie przepadasz za tą funkcją, wystarczy, że w ustawieniach iPhone’a przejdziesz do sekcji Sugestie dziennika i stukniesz, by ją wyłączyć.

Dla większego bezpieczeństwa użytkownicy Apple mogą również wyłączyć zdolność aplikacji Journal do wykrywania liczby pobliskich urządzeń i kontaktów w celu tworzenia podpowiedzi do pisania. Ponownie, musisz przejść do Journaling Suggestions i wyłączyć opcję „Preferuj sugestie z innymi”.
Przeczytaj także: Apple ostrzega użytkowników Iphonów. Miliony osób mogą być w niebezpieczeństwie
Źródło: UNILAD, PolishObserver.com