Przejdź do treści

Google likwiduje konta Gmail nieaktywnych użytkowników. Tak uchronisz swoje konto

Wiadomości z Wielkiej Brytanii  – Likwidacja kont Gmail nieaktywnych użytkowników. Usługa poczty elektronicznej Google jest największą na świecie, ponieważ ma około 1,5 miliarda użytkowników. Gigant technologiczny już wcześniej ostrzegał nieaktywnych użytkowników, że ich konta mogą wkrótce zostać usunięte. Teraz ponownie wysłał wiadomości. Oto jak uchronić swoje konto przed usunięciem.
Sprawdź: Wyciek danych ujawnił wynagrodzenia w Google. Tyle zarabiają pracownicy giganta

Likwidacja kont Gmail nieaktywnych użytkowników

W miniony weekend Google wysłało serię wiadomości, ponownie wzywając użytkowników do korzystania z konta, w przeciwnym razie zostanie ono usunięte. „Aktualizujemy okres nieaktywności konta Google do dwóch lat we wszystkich naszych produktach i usługach” – czytamy w wiadomości.

„Ta zmiana zaczyna obowiązywać od dziś i będzie miała zastosowanie do każdego konta Google, które było nieaktywne. Oznacza to, że nie logowano się na nie ani nie korzystano z niego w ciągu dwóch lat. Nieaktywne konto i wszelkie znajdujące się na nim treści będą kwalifikować się do usunięcia od 1 grudnia 2023 r.” – informuje Mirror Online.

Ostrzeżenie to oznacza, że niektórzy mogą zostać zmuszeni do usunięcia swoich e-maili i zdjęć w ciągu zaledwie kilku miesięcy. Na szczęście wydaje się, że osoby, których to dotyczy, otrzymają wiele powiadomień, zanim zespół Google naciśnie przycisk usuwania.

Firma stwierdziła: „Jeśli Twoje konto zostanie uznane za nieaktywne, wyślemy kilka wiadomości e-mail z przypomnieniem. Zarówno do Ciebie, jak i do Twoich e-maili zastępczych, zanim podejmiemy jakiekolwiek działania lub usuniemy jakąkolwiek zawartość konta. E-maile przypominające zostaną wysłane co najmniej 8 miesięcy przed podjęciem jakichkolwiek działań na koncie”.

>>> Użytkownicy Gmaila muszą zachować ostrożność. Chodzi o maile, przez które można stracić nawet pieniądze

Jak uchronić konto przed usunięciem?

Zatrzymanie usuwania kont jest dość łatwe, ponieważ Google twierdzi, że użytkownicy muszą po prostu przeczytać lub wysłać wiadomość e-mail, skorzystać z Dysku Google, obejrzeć klip na YouTube, udostępnić zdjęcie lub zalogować się na konto i przeprowadzić kilka wyszukiwań w sieci. To powinno wystarczyć, aby utrzymać aktywność.

Google wprowadza środki, które pomogą zabezpieczyć konta i zatrzymać nieautoryzowany dostęp, jeśli konto nie jest już używane. Ruth Kricheli powiedziała: „Ludzie chcą, aby produkty i usługi, z których korzystają online, były bezpieczne”.

„Jeśli konto nie było używane przez dłuższy czas, jest bardziej prawdopodobne, że zostanie naruszone. Dzieje się tak, ponieważ zapomniane lub nienadzorowane konta często opierają się na starych lub ponownie używanych hasłach, które mogły zostać naruszone, nie miały skonfigurowanego uwierzytelniania dwuskładnikowego i otrzymywały mniej kontroli bezpieczeństwa przez użytkownika”.

Czytaj także: Bank likwiduje konta bankowe, nawet bez zgody klientów

Źródło: Liverpoolecho.co.uk, PolishObserver.com

Tagi: